Tervetuloa grafiikka-sivulle!
Valuppa alaspäin ja intoudu ja antaudu graafisten ilmentymien vietäväksi.
Tällä sivulla esitellään graafisia kokonaisuuksia ja teksteissä selitellään suunnittelun lähtökohtia. Iskulausefanaatikoille on tarjolla seuraavaa: ”Eri lähtökohdat, eri lopputulos!” Valuppa siis alaspäin ja intoudu ja antaudu graafisten ilmentymien vietäväksi. MiMaVe-Design-Photo Ars Graphica in English.
Them Digitaidetta
Näissä softana oli Krita. Olen tykällistynyt siihen yhä enemmän ja enempi ja huomaan, että gimpin avaan harmittavan harvinaisesti.
Eli on sotkettu 3d-grafiikkaa, valokuvaa yms. Ja tarkoitus oli, kuten varmaan huomaatte, niin ne taustakuvat…
Grafiikan kehitystä ja eri metodeja (SVG vs. 3D?)
Alla käydään läpi graafisen ilmeen ja tekniikoiden kehitystä ja muutoksia puolen vuosikymmenen ajalta. Esimerkkinä omat matskuni.
Alunperin MiMaVe.design.photo -kokonaisuuden oli tarkoitus ilmentää erilaisia tyylejä ja kokonaisuuksia grafiikan, elementtien ja websuunnittelun suhteen.
Perus-ilmeeseen haettiin kohtuullisen ajatonta tyyliä ja nämä ovat sitä perinteistä vanhaa ”grafiikkaa”. Eli perus-vektorigrafiikkaa. Alla vähän överimpää.
Blogin tyylinä oli 80-luku:
Kärjistetysti muoti on muotia: sitä ei jaksa kauaa, on vaihdettava uuteen…
Kun muistikuva menneestä ”muodista” on laimentunut tai unohtunut lanseerataan se uudestaan mahtavana uutena, Tempus fugit…
Grafiikan ilmeessä tyyliä haettiin Jugend/Art nouveau -estetiikasta.
Jugendin inspiroimassa ”taustakuvatapetissa” on käytetty elementteinä MiMaVe.design.photo -logon elementtejä.
Valokuvauksen osa-alueessa haettiin 1910-1920 lukujen tyyliä lähinnä Bauhausiin viitaten.
Linjat ja yksinkertaisuus…
Multimedian alueelle haettiin barokkista mehevää, aistit täyttävää, ilmettä.
Irrationaalisuus ja rationalisuus luovat toisensa.
Webbisuunnitteluun haettiin massamedian nousukauden ”futuristista” tyyliä.
Fontilla haluttiin myös ilmentää aikakautta, vaikka vähän sarjakuvamaisesti kärjistäen. 40-50-luvun mainonta täyttyi persoonilla, henkilöillä ja sankareilla…
Tässä tulee WebdesignBoy.
Esimerkki: MiMaVe.design.photon aihekuvat tägeille
Aihe- tai symbolikuvat elävöittävät sisältöä, alla muutama. Jotkut toimivat paremmin kuin toiset. Niissä on käytetty monia eri tyylejä ja vektorigrafiikan keinoja, tässä ne ovat png-kuvina.
Kokeile arvuutella mitä mikäkin aihekuva yrittää kuvata?
Kuvilla oli tarkoitus kuvata ja ilmaista aihepiiri mahdollisimman pelkistetyssä muodossa. Tarkoitus oli myös käyttää mahdollisimman vähän muotoja, palikoita yms. Joissakin tätä linjaa on seurattu tarkemmin kuin toisissa. Kunnollista ja tehokasta aivojumppaa tällainen aihe-/symbolikuvien teko. Niissä on aika erilaisia tyylejäkin, kaikista ei tarvitse tykätä, en tykkää välttämättä minäkään… Tarkoitus oli saada niihin myös vaihtelua.
Joutsen logossa päästään jo evoluution seuraavalle tasolle.
Tässä on hyödynnetty esimerkiksi traissausta, eli bittikartan (kuva) pohjalta laskettu vektorigrafiikkaa.
Yllä olevissa käytettiin perinteisiä vektorigrafiikan keinoja ja valokuvaa (bittikarttoja) yms. Tossa oikealla näet vastaavat uusimmat 3d-grafiikalla tuotetut sivukuvat: ”nyt tyylillisesti ”samankaltaisina”.
Klikkaa sivuille niin näet ne suurempina!
Mitkä ovat 3d-grafiikan ja SVG:n (perinteinen vektorigrafiikka) erot?
Olen jo jonkin aikaa yrittänyt tutkimusmatkailla vektorigrafiikan universumissa.
SVG on yksi vekrtorigrafiikan tiedostomuodoista.
Vektorigrafiikka on koodia ja koska se on koodia voidaan sitä myös työstää ja hyödyntää kuten koodia.
Grafiikkaohjelmistamme suurin osa tavallaan kirjottaa sen koodifilun sinulle, joka ”näyttää” grafiikalta. Eli laite siis laskee ja tulostaa näytölle grafiikan näistä ohjeista (koodista). SVG on ihanaa. 😉
Filut ovat usein pieniä: kilobittejä vs. ”kuvien” megabittejä. Svg:tä voi animoida myös Css:llä (webin tyylikieli) ja liittää helposti webbiin. Vektorigrafiikka skaalautuu, eli laatu pysyy samana koosta toiseen. Sen voi tuoda esim. 3D-maailmaan, sen voi tuoda videoon… Hyvä esimerkki vektorigrafiikan mahdollisuuksista ovat englanninkieliset portfolio-sivuni mimave-design-photo.net . Ne ovat aikalailla kyllästetty vekrotigrafiikoilla ja animaatioilla etc.
Vektorien Ongelmat?
Mitä monimutkaisempaan/hienompaan mennään haihtuvat hyödyt aika äkkiä. Esim. 3D:stä vektoriksi muunnettu tulee äkkiä kuvaan/videoon verrattuna monin monin kertaiseksi, eikä edes avaudu hyvin, sillä laitteen on laskettava kaikki se tieto. Vektorigrafiikan animaation mahdollisuudet ovat myös rajallisia, mutta meillä on sitä varten 3d.
3d-hyödyt
3d:ssä vain mielikuvitus on rajana, kaiken voi tehdä, animoida ja simuloida!
3d-haitat
Vaatii paljon laitteilta, vaatii aikaa yms. Lähtökohtaisesti pitää käyttää joko kuvia tai videoita = monta kuvaa perätysten. Nämä ovat äkkiä suuria ja raskaita. Eikä niitä voi rendauksen jälkeen enää muuttaa. Niin siis 3d-grafiikat pitää rendata kuviksi ja siinä voi mennä ikä ja terveys… Virtualisuuden ja 3d-pelimoottoripohjaisten projektien tapauksessa ne rendataan käytettäessä, mutta tämän kaltaiset kokonaisuudet eivät ole vielä mielestäni peruskäyttöön järkeviä (ei siis pienemmille yrityksille, yksilöille etc.): tulevaisuudessa? Toteutukset vaatisivat huomattavasti laajemman kontekstin ja resurssit…
Entä 3d ihan peruskäytännössä
Tossa alla on muutama 3d-grafiikka animaatiolla, jotka on renderöity ja muunettu gif-kuviksi. Mielikuvitus vain on rajana…
Entä sitten?
Mielestäni kaikella on paikkansa. Mitä metodia käytetään riippuu siitä mitä halutaan irti. Ajan ja resurssien rajat tekevät myös osansa. Vektorigrafiikka on paras yksinkertaisissa jutuissa. 3d:llä voi tehdä kaikkea mihin vain mielikuvitus taipuu ja rajat tulevat vastaan sitten resursseissa…
Alla enemmän printtiin, layoutiin ja taittoon liittyvää graafista jutskaa
Kultainen perhoskortti -digitaidetta
Digitaalinen kortti: Kuvamateriaali on kaikki omista varastoista, tyyli aika ”judendinen” ja värikäs. Periaatteet oli aika samanlaisia kuin kortissa alla, mutta tässä on joitakin uusia digi-/kuvankäsittely-/tasokikkoja. Mahdollisuuksia on valtavasti, rajoitteena vain mielikuvitus. Softana oli Gimp.
Näitä tekniikoita pitää taas kehitellä lisää, digitaiteilu on ihmeellistä. Oikeassa kortissa oli tietenkin MiMaVe.Design.Photon signatuurin sijasta muuta…
Pikselikikkailua ja tasoleikkejä ”digitaiteen” muodossa
Piti pitkästä aikaan vähän leikkiä tasoilla ja sekoitustiloilla kuvankäsittelyssä. Tässä lopputulos: Joutsen-ruusu-fiilistely-kortti???? Tehtävänä oli yksilöllinen onnittelukortti. Kun en hetkeen ollut tasokikkailuohjelmia (gimp, photari) käyttänyt tuli tällaisenkin kortin teon helppous pienoisena yllätyksenä. Tietenkin ilman jonkin sorttista visiota ja näkemystä tehtävä vaikeutuu huomattavasti, mutta on se digi vaan ihmeellistä…
Digitaalista ”taidetta”
Oikeaan korttiin ei tietenkään kuulunut mukaan MDP:n signeerausta, mutta siinä oli sen sijaan oikealla alhaalla vielä pieni pätkä tekstiä… Tästä kuvasta puuttuva tekstipätkä tasapainoitti valkoisena korttia. Tässä kortissa on käytetty esimerkiksi seuraavia tekniikoita: tasoja, maskeja, sekoitustiloja, väritasoja, eri asteisia pensselöintejä, leikkauksia… Kaikki kuvamateriaali on omasta kuvakirjastosta ja tekstiluritukset omasta kynästä jne. Tyyliltään kortti on romanttis-rustiikkinen, missä on ripaus luonnon mystiikkaa. Lopputulos on tunnelmallinen, joskin tunnelma tulee ehkä esille paremmin suuremmissa formaateissa. Näillä tasokikkailuohjelmilla, jos vähän käyttää aikaa (tässä tapauksessa gimp), saa kyllä kaunista aikaan, eikä sitä aikaa oikeasti hirveästi tekniseen puoleen edes mene, ”taiteellinen” puoli on taas sitten aivan eri asia… Kortti sai myös tulostinvälineen kautta reaalis-kosketeltavan olomuodon… Pitää kyllä vastakin verestää tasokikkailutaitoja ja opiskella lisää kikkoja…
Taittoa etc.
MiMaVe-Design-Photon portfolioita
Tuolta MiMaVe-Design-Photo Issuu löytyy pdf -paketteja. Siellä on esimerkiksi vanhempi valokuvauksen portfolio ja uudempi laaja-alaisempi portfolio. Molemmat ovat vahvasti tyyliteltyjä.
Valokuvaa ja runollista kuvailua sisältävä teos:
Arctic Observations: Polar Poems.
Arktisia havaintoja ja napapiirin takaisia riimejä -teoksen tarkoituksena oli tuoda arktisten alueiden kauneus, karuus ja tunnelma lukijalle. Työprosessi oli seuraavanlainen: Lähtökohtaista suunnittelua, reittisuunnittelua ja vähän visuaalisten ideoiden pyörittelyä etukäteen. Tietenkin välineistöön liittyvää suunnittelua, huoltoa yms. Useamman tuhannen kilometrin reissu neljällä pyörällä ja tarpomista/kiipeilyä kahdella jalalla/kädellä. Tunnelmia kirjattiin ylös keskeisiltä kuvauspaikoilta. Saaliiksi tuli stillejä, timelapsea, videota ja muistiinpanoja tunnelmista ja fiiliksistä. Kasa kuvia seulottiin, luokiteltiin ja lopullisesti valittiin. Kuvat käsiteltiin raakakuva-softalla, joten niissä ei ole photari/gimp -käsittelyä. Näistä kuvista ja muistiinpanoista koostettiin alustava tarinankerronnallinen kokonaisuus. Sitten englanninkielisiä riimejä rustaamaan. Tarkoitus oli saada riimit jo paikanpäällä valmiiksi (livenä), mutta tähän ei aika eikä puhti riittänyt mitenkään. Väsyneenä yöllä vuorenrinteeltä alastullessa ei oikein riimit tullut ensimmäisenä mieleen… Joten muistiinpanot fiiliksistä, muisti ja kuvat saivat riittää. Tunnelmaan haluttiin saada mahdollisimman realistinen lähestymistapa. Tarkoitus oli välittää tunnelma ja ambienssi reaalisesti. Joitakin muutoksia kokonaisuuteen tuli ja graafiikoihin haettiin mystis-ajatonta fiilistä, pohjana käytettiin kuvamateriaalia. Teoksessa on haluttu tuoda esiin sumu, valo, varjo, aurinko, kosteus, aika, värisävyt, tarinat yms. Tarkoituksena ei ollut tehdä turismikuvapakettia, jossa sävyt, tarkkuus ja kontrasti vedetään pohjaan. Tarkoitus oli tehdä ajaton, sumuinen seikkailu mystisissä, mutta reaalisissa maisemissa. Taittoon yritettiin hakea aika karua ”puhdasta” pohjoista tunnelmaa. Teos löytyy tuolta Arctic Observations: Polar Poems.
Julistekokoista printtiin?
Tulppaanit valossa ja varjossa
Kuvauksen aikana oli tarkoitus hakea muotoja ja sävyjä tulppaaneista yli- ja alivalottamalla niitä. Kuvat otettiin lähes studio-olosuhteissa. Valot ja varjot olivat siis säädettävissä. Jälkikäsittelyt on tehty kuvankäsittelyohjelmilla. Analogista ilmettä digitaalisesti.
Pieni kollaasi/testaus -viritelmä
Tässä tuli testattua monenlaisia työkaluja ja tekniikoita kuvankäsittelyohjelmalla. Kuvan konteksti on huutokauppakatalogi ja sen takakansi.
Jeees grafiikkaa, asiaa!