MiMaVeSuunnitteleeJaKuvaa site Loader logo image/svg+xml MiMaVeSuunnitteleeJaKuvaa site Loader logo 2022 MiMaVe-Design-Photo MiMaVe-Design-Photo All Rights Reserved.

Kuva kuukaudessa Kaksoisvalotus

, , , ,

Kaksoisvalotus kamerassa

Joulukuu 2017 kuvakuukaudessa aiheena on kaksois/+valotus kamerassa, eli kamerakikkailun syvintä olemusta tässäkin etsitään. 

Lisää kokeellisia valokuvia ja tekstuaalista örvellystä artikkelissa.

Kaksoisvalotuksia kamerassa, mitä ihmettä? Filmikameralla kyse on kahdesta valotuksesta filmin samaan kohtaan. Aikanaan yleinen moka, jos rullaa ei ladattu eteenpäin jne. Tekniikalla voi kyllä saada mielenkiintoisia efektejä. Sama periaate toimii myös digiaikana. Periaatteessa kaksi tai useampi valotus valotetaan samaan kuvafiluun. Eli yhden valotuksen sijasta samaan filuun tulee useampi valotus. Miksi ihmeessä tehdä näin, joku voi miettiä? Kuvankäsittelyohjelmilla photari, gimp etc. tämä tehdään tasoilla ja tulosta voi säätää ihan miten vain, ainakin periaatteessa. Miksi siis tehdä useampia valotuksia kamerassa?

Kaksois(+)valottaminen kamerassa on äärimmäisen mielenkiintoista, vaativaa jne. jne. Siinä mielestäni silmä, kuvaajan taito ja ”taiteellinen” näkemys joutuvat koville. Otokset säädetään itsekseen ja kun nappia on painettu ei siihen voi enää palata. Kuva on saatava juuri silloin: sävyt, valoisuus, syväterävyys, muodot yms. on oltava hyvässä suhteessa toisiinsa. Haasteen tekee vielä se, että ainakin minun kamerassa valotusten välinen aika on kohtuu lyhyt. Tietenkin jos kuvan saa raakakuvamuodossa, saa sille tehtyä jälkeenpäin aikastalailla paljon, mutta itse valotukset ovat jo paikallaan. Et voi sekoitustiloilla, tasoilla yms. muuttaa kuvaa kuten kuvankäsittelyohjelmissa. Alla on tällä tekniikalla otettuja kuvia.


Osassa kuvia on käytetty tekstuureina esim. Talarin, Nestorovan tai Forsbergin maalausta, tai esim. Kählerin keramiikkaa, vaihtoehtoja riittää, vain mielikuvitus on rajana. Kyse on siitä kuinka käyttää tarjollaolevia tekstuureja, valoisuuseroja yms. ja yhdistää niitä.  Tekniikka on äärimmäisen mielenkiintoinen. Tässä myös ylitetään mielestäni raja valokuvauksen ja taidevalokuvauksen välillä. Kyse ei siis ole taiteen valokuvaamisesta, vaikka osassa materiaalina on jo olemassa olevaa taidetta, vaan taidevalokuvauksesta. Mielestäni prosessi on jo sellainen, että siirrytään valokuvauksesta valokuvaustaiteeseen. Tämän takia kuvissa on myös ”kehykset”. Kehyksillä saa myös korostettua sävyjä yms. Toivottavasti kaksoisvalotuskuvat antavat esteettisiä elämyksiä ja ahaa-kokemuksia.

Kuva kuukaudessa Kaksoisvalotus – MiMaVeSuunnitteleeJaKuvaa

Keskustelua

Moderoinnista:

Only in Finnish here!
No trolling, spamming, promotion etc. off topic allowed here (results in a block).
---
Kommentit pitää hyväksyä ennen julkaisua, joten kärsivällisyyttä ;).
Tämä ei tarkoita sensuuria vain muutamia huomioitavia sääntöjä.
Käytä vain Suomea.
Älä käytä oikeita nimiä, käytä aliaksia tai nimimerkkejä.
!!Älä siis pistä sanoja toisten suuhun!!
Trollit, spämmääjät, mainonta etc. blokataan saman tien,
vain kyseisellä aiheella on väliä, muu ei tänne kuulu.
Jos tykkäät tai et tykkää, perustele, ei pelkkiä tykkäyksiä/ei-tykkäyksiä täällä.
Kysyttävää aiheesta: määrittele kysymys tarkasti.
---
Syvällinen keskustelu aiheesta rikastuttaa maailmaa, pelkkä tykkääminen ja ei-tykkääminen köyhdyttää sitä.
Eli jos osallistut keskusteluun pysy aiheessa ja perustele näkemys.
---
Näiden ohjeiden noudattamatta jättämisestä seuraa blokkaus sivustolta.
---
Älä kuitenkaan pelkää keskustella, jos tästä seuraa syvällistä keskustelua aiheesta/aiheista, niin mikä olisi sen parempaa...
Kaikki me kuitenkin haluamme nähdä/tehdä parempia kuvia, grafiikkaa, webbisuunnittelua, videota, ääntä etc. etc.

twenty − eleven =

Blogin aiheita

MiMaVeSuunnitteleeJaKuvaa Bloggailu ja Näyttely

MiMaVeSuunnitteleeJaKuvaa

Copyright:

MiMaVe-Design-Photo 2024