Voiko Linuxilla tehdä kunnollista mediatuotantoa? No ei tietenkään voi pitää olla macci tai ees windows -kone ja adoben softat tietenki, haloo! Niin no, jos et usko niin 90% mun jutuista on tehty alusta loppuun Linuxilla ja FOSS -softalla, eli avoimen lähdekoodin ja myös siis ilmasilla softilla. Ai tää kaikki sontako? Nii no se on se tekijä ei se softa se syypää si, sitä mä yritän täs sanoo… 🤓 No toi FOSS -määrittely ny on vähän häilyvä, mut joka tapauksessa voit ladata ilmatteeks ihan täyden käyttöjärjestelmän, joka on optimoitu mediatuotantoon ja joka sisältää kaikki tarvittavat softat musaan, ääneen, kuvaan, grafiikkaan, videoon, animaatioon, 3d:hen etc. etc. ja kaikki toimii aikalailla suoraan uunista! Siis asentamalla sun omalle sun valitsemalle tietsikkakokoonpanolle tän paketin saat toimivan mediatuotantotehtaan, etkä maksa softista, ne ei ”vaikoile” sua, etkä oo loppuelämäkses sidottu tuotannoltas johonki softaekosysteemiin tai jatkuviin maksuihin yms. Mä oon ite käyttäny Ubuntu Studiota mun pääkäyttiksenä varmaan kymmenisen vuotta, onhan mulla muitaki, mut. Nii ja viimeset 6-7 vuotta edistyneeseen mediatuotantoon. Tosta ”Ubuntu Studio a Media Workflow example” -videosta näet pienen pintaraapasun siitä miten monimediaprojekti voidaan toteuttaa Linuxilla ja ubuntu studiolla käyttäen softia valokuvaan Darktable, videoon Kdenlive, Grafiikkaan inskcape (2d), 3d ja animaatio Blenderillä, kuvankäsittelyä gimpillä, sountrack ja musa Ardourilla etc. etc. Eli vaan pieni ”behind the scenes” -esimerkki… Nii ja viteoon tosta kuvasta alta. Viteo on muuten englanniks, et jos on tarvetta suomenkieliselle tekstitykselle nii pistää kommentin tänne tai tubeen nii katotaan mitä voin tehä…
No miks Linux?
Suurimman osan noista softista saa kyllä windowsiinkin ja macciin, mutta windows ja microsoft on hirvitys ja ite ainakin haluan olla mahdollisimman vähän sen beelsebuubin kanssa tekemisissä, niin siis mulla on kahella koneella wintöösätki kyl, mut 🤮 . Jos tää herätti kysymyksiä niin käykää kattoon mitä kaikkee se wintoosa teijän ikiomilla laitteilla tekee, teijän tietämättä, hyväksymättä, tai ootte hyväksyny tietämättä… No joo eipä pelotella peruskäyttäjiä, mut moniko teistä on lukenu esim. applen käyttöehdot? No en halua teille painajaisia, mut jos sattuis et haluat ite päättää mitä ite teet sun omistamilla laitteilla niin parempiaki vaihtoehtoja siis löytyy… Apple on tietenki paras, niin no, öö, mac, no samaa suttua siis siinäki, nii ooks lukenu ne käyttöehdot ja loppu viimeeks maksat ainaki tuplahinnan laitteista vaan ku ne on appelia, etkä saa sen parempaa, no m-piirit vaikuttaa aika puhdikkailta kyl, mut täs on pröbleemä: apple ”omistaa” sit yhä tiiviimmin sun omistamat laitteet sit tavallaan vie enemmän. Ku ite tein researchii kuvänkäsittelynäyttöön hämmästyin siitä, et esim. imaccien näytöt oli vaik kuinka sontia, siis ehkä keskellä hyviä, mut reunoihin päi värit yms. heitti vaik ja kui, en tiiä miten on nykyään, mut ehkä toi on se applen juttu: keskellä fantastista ja reunoilla jaskaa vaihda siis j p:ks. 😜 Eihän niitä reunoja mihkään tartte, öö niinku sä tarttisisit kuvankäsittelyssä koko näyttöö tai jotain, haloo. No ei mennä tohon sen enempiä, en oo mikään asiantuntija. Äläkä ota kaikkee ihan liian vakavasti, mut jos haluut ite valita sun laitteet, sun budjetin tai rakentaa sun omat jutskat ja siis myös tulevaisuudessa omistaa ja käyttää niitä niinku ite haluut nii arvaat jo varmaan sen oikeen vaihtoehdon.
Entä ne softat?
No mä nään asian niin, et jos haluat tehdä samanlaista ku kaikki muut, olla trendien harjalla nii maksat siitä ja oot sitten koko tuotannossas sidottu siihen ja sen maksuihin. Siis monet softathan perustuu siihen et ne tekee jotain tavallaan sun puolesta tai voit ostaa esim. presettejä joilla saat nopeita klick klick ratkaisuja. Eli sun luovaa tekemistä ja sitä sun ammattitaitoa vaativaa hommaa korvataan ja bulkitetaan. Tää on tietenki ”fast turn aroundin” kannalta mahtavaa, saat nopeemmin tuotettua juuri sitä mitä kaikki haluaa eikö näin? No eikö se oo juuri se mitä me halutaan kaikki nopeesti tuotettua bulkkia jota joka paikka on jo täynnä ja jonka Ai, siis tekoäly tulee vielä tuhatkertaistamaan! Niinku sitä jo ei olis tarpeeks? Eli jos haluat tehdä omannäköstä matskua, kehittää omat työprosessit, tehdä omat presetit, niin mulla on sulle vaihtoehto. Tietenki rahaki vaikuttaa asiaan, mut mun mielestä se ei oo kuitenkaan se tärkein asia vaan tärkein on se et sä ite sitte omistat sun juttus kans, etkä oo sen suhteen riippuvainen jostain ekosysteemistä. Linuxilla ja FOSS:illa on vaihtoehtoja ja usein sä saat vanhatki versiot ihan yhtälailla ku uudempiaki, eli sun työprosessis etc. on paremmin turvattu tavallaan. Mä ite oon käyttäny tän ajan Ubuntu Studion Lts versioita, eli ”long term support”, eli nää tavallaan pysyy muuttumattomina 2-3 vuotta, tietenki niihin tulee tietotuturva- ja bugi- etc. päivityksiä ite systeemiin etc. mut ite ne työprosessikriittiset softat pysyy niinku samoina, eli mul on pari vuotta yleensä ihan täysin samat työprosessit ja softajutut ja si ku parhaaks nään päivitän seuraavaan Lts -versioon ja hienosäädän sit kaikkii työprosesseja kaikkien uusien softa -versioiden suhteen, ja jos jotain tarttee muuttaa si niinku muutan kaikki kerralla ja si taas pari vuotta autuasta rauhaa… Tää toimii ainaki mulle. Tietenki jos sä haluut aina uusimmat nii kyl seki onnistuu, mut toimivia työprosesseja ei voi oikee liian vähää arvostaa… Nii ja vaik softat on ilmasii ja avoimii nii niis ei oo mitään mikä estää sua niiden käyttämisen myös maksullisiin hommiin, tienaamiseen, voi jopa olla että nää softat lähtökohtasesti tarjoo sulle jopa enemmän mahiksia sen suhteen…
Entä ongelmat si?
Näiden vuosien mittaan suurimmat ongelmat on tullu ku oon dual buutannu wintöösän kaa, eli wintöösöön liittyen tai si nvidian takia. Toi nvidia juttu on kyl sellanen ainanen piiiipityksen aihe. Tasasin väliajoin nvidian ajurit hajottaa jotain, niin siis nvidian suljettu koodi siis, jota on melkeen pakko käyttää jos haluu cudat pelittään. Eli ongelma on enemmän nvidian päässä ku linuxin päässä. Mut kyl ne toimii ihan hyvin ja helppo saada käyntiin ainaki ubuntu studiossa, pitää vaan valita oikee ajuri suljetuista suhteessa cuda toolkittiin, joka sit pitää ite asentaa, mut se ei oo ku yks komento. Tällä sitä on menty vuosia ilman pahempia ongelmia, mut aina välillä niissä nvidian jutuissa on joku särki ja voit joutua kikkailemaan vähän. Mut ku tiiät combon ”ctrl + alt + f2” ,tai joku muu f(numero) siihen riippuu vähän, niin pääset komentokehotteeseen vaik graafinen liittymä ois solmus (nvidia on ihana, elämä ois niin tylsää ilman sitä 🤪) ja si loggaannut ja käynnistät perusgraafisen komennolla ”startx” ja voit si ihan tavalliseen tapaan päivitellä tai vaihtaa nvidian ajurin toiseen etc., jos komentokehote pelottaa… Tällä siis pääsee pitkälle. Mul ei itel oo ollu amd:n näyttiksii, joilla pitäis olla paljo parempi meininki ja avoimet ajurit ihan jo valmiina linuxissa, siis niinku sen ihan sisuksissa ja ytimissä, et seuraava on kyl amd, ku uudempi päämyllyki on ny näyttistä vaille amd-pohjanen. Vaik amd näyttiksillekki kai pitää ottaa suljetut rendiin si, mut en tiiä itel ku ei kokemusta noista ooo, mut nätimpää pitäis ainaki olla ja enemmän avointa…
Nii ja siis vaikka softat on ilmasii ja käyttis kans ja voit pistää ne vaik millaseen koneeseen nii totuus on kuitenki si et, jos haluut sujuvaa työskentelyä nii vehkeissä pitää olla potkua, nii se vaan on kaikissa softissa ja käyttiksissä. Prossussa puhtia, paljon muistia ja näyttiski ois ihan kiva olla puhdikas. Erityisesti video ja 3d vaatii potkua, nii se vaan on, mut kyl se sulavoittaa kaikkee muutaki… Nii eihän kaikki mitää autuasta kuitenkaan oo, mut aika hyvin kaikki on pelittäny viimeset vuodet. Alkuaikojen vanhemmalla kohtuu tuhdilla läppärillä kyllä joutu säätään enemmän, mut viimeset 6-7 vuotta on kyl pelittäny aika hyvin kohtuu tuhdeilla pöytäkoneilla kuiteski. Viimeset vuodet on ollu kyl aikalailla ongelmatonta, niin paitsi se nvidia, mut ku oot varautunu siihen nii ja kyl sitä vastaan tulee et nvidia hajottaa wintöösänki et… Nii ja kannattaa kattoo vähän jos oot väsääs konetta, et mikkä palikat toimii parhaiten ja voit aina testata ubuntu studiota tikulta omalla koneella, sillä sen näkee. Sit jos sun pitää kokoajan saada uusinta uutta nii ehkä kannattaa mennä muualle, mut jos toimiva ja vähän vanhempi käy nii voit niillä mennä vie kauas tulevaisuuteen. Eli tee ostokset ja suunnitelmat pitkällä tähtäimellä, eikä trendien mukaan… Etkä sä voi olettaa et sä saat kaiken heti tai kaiken ylipäätän FOSS:ista, ku et sä saa sitä ees muualtakaan. No tää on jo aivan liian pitkä, olishan sitä paljo paapatettavaa tästäki vie mut joku raja sentää, haloo! 🥵
Sen kuitenki vois sanoo painokkaasti vie et Linux ja Ubuntu Studio pakettina (lts) antaa sulle hyvän mahiksen alottaa, oppia ja kehittyä, tulla osaajaks, vaik mestariks ja ehkä jopa joskus loistaa ilman, et oot softan, ekosysteemin tai muun pupun orja. Eli kaikki on susta itestä kii, mut monethan ei sitä halua, vaan haluaa vastaukset muualta. Mut sä voisit ite päättää, tää on sitä luovuutta ja sitä taitoo…